Телефонуйте по будням з 915 до 2000

+38 067 415 86 89

Ідеї обклеювання однієї кімнати шпалерами різних видів: рекомендації дизайнера

Один з прийомів, що додають художньої виразності дизайну інтер'єру, — комбінування шпалер різного забарвлення у рамках одного приміщення. Ідея, власне, не нова, але її сучасні інтерпретації дають величезний простір фантазії. У цій статті ми дамо декілька технічних і стилістичних порад, які допоможуть оформити квартиру із смаком.

Для сучасного обклеювання шпалерами різних видів необхідно вибирати матеріал з однаковими властивостями

Йдеться, передусім, про товщину, текстуру і фактуру.

Практично при будь-якій розкладці полотен стик смуг з різних рулонів виявляється на видноті. У окремих випадках він йде у внутрішні кути. Якщо товщина і фактура розрізнятимуться, добитися ідеального примикання не вдасться. Цей естетичний дисонанс — зовсім не дрібниця. Він повністю руйнує композицію — ремонт придбаває неприємний флер дешевизну.

Тепер про текстуру. Шпалери різного кольору або з різними малюнками і так забезпечують візуальний контраст. Ще одно відмінність може виявитися надмірною, що найчастіше і трапляється.

Якщо у вас мало досвіду у виборі різних шпалер для комбінування, кращий варіант — колекції одного виробника. Зазвичай в них пропонуються поєднання акцентних і нейтральних шпалер з єдиним дизайном в різних колірних варіаціях. Наприклад — з малюнком і однотонні, з геометричним і квітковим орнаментом.

Комбіновані шпалери

Варіанти поклейки шпалер в залі, спальні, дитячій, на кухні

Тепер розглянемо, які варіанти розкладки різних шпалер застосовуються на практиці найчастіше:

  • Чергування вертикальних смуг. Може бути рівномірним, випадковим або з градієнтним збільшенням ширини смуг. Така ідея добре працює у великих або витягнутих приміщеннях. Вона зорово коригує геометрію, наближаючи її до золотого перерізу.
  • Акцент на одній стіні. Зазвичай для цього використовують шпалери з помітним дизайном або активного кольору. Якщо кімната занадто витягнута, контрастною робиться довша стіна, але не повністю. Фонові шпалери заводяться на неї з однією або з обох боків. Приміщення стає набагато затишніше.
  • Ніші і панно. Такий варіант поклейки шпалер двох видів найчастіше використовують у вітальні або спальні. Периметр вставки у вигляді панно зазвичай оформляється молдингом. Цей прийом відмінно поєднується з класикою, провансом і середземноморським стилем інтер'єру.
  • Горизонтальні смуги. Цей приклад поклейки шпалер двох видів став популярним останніми роками. Тут особливо важливо вибирати однакові за якістю рулони — приховати огріхи горизонтального стику украй проблематично.
  • Обклеювання шпалерами різного виду низу і верху стіни. Звичайне ділення по висоті йде в пропорціях 1: 1, 1: 2, 2: 1, 3: 1. Нижня частина — як правило темніша або нейтральніша. Часто це вертикальні смужки, бамбукові шпалери або дерев'яні панелі. Верх — флористичний або абстрактний орнамент. Рішення оптимально для високих і або вузьких приміщень — хороший догляд від ефекту колодязя. Найчастіше використовуються ці варіанти поклейки шпалер двох видів в передпокої і великій вітальні.
  • Асиметричне горизонтальне ділення стіни шпалерами. Це технічно складний прийом, оскільки лінія стику може бути похилою, ступінчастою, хвилеподібною або будь-якої довільної форми. Ідея відмінно відволікає увагу від огріхів будівництва. Часто застосовується в дитячих, оскільки добре зонує приміщення.
  • Мозаїчне обклеювання шпалерами спальні. Одна із стін, зазвичай в узголів'ї ліжка, оформляється невеликими однаковими за формою і розміром фрагментами різних шпалер. Стіни, що залишилися, обклеюються нейтральними однотонними полотнами.

Поклейка комбінованих шпалер технологічно складніша. Краще довірити її хорошим майстрам з великим досвідом.

Поклейка шпалер комбіновані

Декілька слів про поєднання кольорів при обклеюванні кімнати різними шпалерами

Сучасні поєднання шпалер хоч і різноманітні, але побудовані за певними правилами:

  • Комбінуються або шпалери в одній колірній гаммі, але з різним малюнком, або без малюнка різних кольорів.
  • Якщо ваш вибір — комбінація відтінків, краще вибрати варіанти обклеювання різними тонами одного кольору.
  • Щоб трохи затемнити кімнату, насичені шпалери можна поклеїти тільки на одну стіну навпроти вікна. Прийом працює і у зворотний бік.
  • Для невеликих кімнат або кухні краще вибирати акцентні шпалери з фактурним малюнком, але без контрастних кольорів. Так приміщення здається об'ємнішим.

Студія «ХАТА Design» у своїх проектах часто використовує цікаві ідеї обклеювання стін шпалерами у поєднанні з декоративною штукатуркою і іншими матеріалами. Нашим замовникам дуже подобається нестандартний підхід, що відповідає сучасним тенденціям.

Вам також може бути цікавим:

title

Роль дизайнера інтер'єру в комерційних об'єктах: продумування комунікацій, планування та розміщення меблів

Дизайн інтер'єру відіграє важливу роль у створенні естетично привабливих і функціональних просторів у комерційних об'єктах. Будь то офіс, ресторан, магазин або готель, добре спроектований інтер'єр може значно підвищити ефективність роботи, залучити клієнтів і створити приємну атмосферу.

28.02.2024
title

Еклектика у дизайні інтер'єру: як знайти реалізацію для сміливих ідей?

24.01.2022

Як отримати дизайн інтер'єру?

Існує 8 простих кроків від заявки до проекту!
Заявка із сайту
Зателефонуємо та безкоштовно проконсультуємо
Обмір приміщення та укладання договору
Створення найкращого варіанту планування
Підбір матеріалів
3D візуалізація інтер'єру
Проектна документація
Здача проекту